Wat is jouw Fietspad van de Toekomst? Stem nu op de genomineerde particulieren! Welk idee maakt fietsen nog aantrekkelijker?

Deadline & Prijzengeld

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 03 februari 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): €5000,- & Cowboy Fiets

Share challenge

€5000,- & Cowboy Fiets

deadline verlopen

Utrecht is dé fietsregio van Europa. Om onze provincie bereikbaar, aantrekkelijk, groen en gezond te houden geven we daarom ruim baan aan de fiets. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt in onze drukke provincie weinig ruimte in. Fietsen hoort bij Utrecht. En fietsen is leuk! We maken fietsen daarom aantrekkelijk en veilig. We verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en kiezen voor innovaties, die bijdragen aan gezond leven in onze regio en ver daarbuiten. De provincie Utrecht is op het moment bezig Het Fietspad van de Toekomst neer te zetten. Een bestaande fietsroute tussen Utrecht en Wageningen, waar jouw ideeën werkelijkheid kunnen worden.

Zit jij zelf ook wel eens te dagdromen op de fiets over wat er allemaal beter kan? Welk idee kan helpen om meer te gaan fietsen? Wij zijn benieuwd naar jouw gave ideeën. Verras jij ons als fanatieke fietser, inwoner van de provincie of creatieveling? De beste ideeën verdelen samen € 5000 prijzengeld, kunnen een elektrische fiets winnen én als jouw idee goed te realiseren is, maak je kans dat jouw idee nog uitgevoerd wordt ook!

Waar zijn we naar op zoek?
In deze prijsvraag richten we ons op de fietsroute tussen Utrecht en Wageningen, die grotendeels langs de N225 loopt. De totale route is 28 kilometer lang en is een belangrijke route voor recreatief gebruik, woon-werkverkeer en scholieren. Op deze kaart zie je waar de route precies loopt:

 


Klik om in te zoomenDe provincie Utrecht heeft deze route omgedoopt tot Het Fietspad van de Toekomst en is nu op zoek naar innovatieve ideeën om op de route te testen. We dagen je uit om mee te dromen en denken over hoe we fietsen vlotter, veiliger en comfortabeler maken. Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat fietsen nóg aantrekkelijker wordt en dat meer gaan fietsen tussen Utrecht en Wageningen.

Waar moet je rekening mee houden?
Oplossingen van alle soorten en maten zijn welkom, van een slimme technologie tot een sociaal idee of een interessante toevoeging aan het fietspad. Zolang jouw idee het fietsen langs de N225, maar aantrekkelijker maakt én rekening houdt met het landschap en de verkeersveiligheid. Zo kunnen grote borden met veel tekst een inbreuk op het landschap zijn. En fietsers die op een app kijken tijdens hun tocht zijn gevaarlijk. De jury zal letten op de volgende punten:

 • Doorstroming, veiligheid en comfort: Helpt jouw idee om vlotter van A naar B te komen, is het veilig voor verschillende doelgroepen en maakt het fietsen langs de N225 comfortabel(er)?
 • Beleving in de omgeving: Helpt jouw idee om op een leuke manier verbinding te maken tussen de natuur, cultuur en historie in het gebied? 
 • Stimulerend tot meer fietsgebruik: Motiveert jouw idee mensen om (samen) met de fiets op pad te gaan? Helpt het om fit te worden of gezond te blijven?
 • Innovatie & Techniek: Hoe vernieuwend is jouw idee en werkt het in de praktijk?
 • Duurzaamheid: In hoeverre is jouw idee toekomstbestendig en breed toepasbaar? Denk hierbij aan het gebruik van materialen of het voorkomen van onnodige uitstoot in verband met het klimaat. En ga op zoek naar een oplossing, die niet te afhankelijk is van de locatie. 
 • Realiseerbaarheid is een pré. Als jouw idee goed uitvoerbaar is, maak je kans dat jouw idee wordt uitgevoerd. Zie ook de Landschapsverordening en de Wegenverordening.


De Jury
De jury van deze prijsvraag bestaat uit ware fiets goeroes, groen experts en professionals uit de regio van het fietspad: 

 • Marco te Brömmelstroet (Juryvoorzitter), Hoogleraar Urban Mobility Futures bij UvA
 • Boudewijn van Uden, Directeur Corporate Communicatie bij a.s.r.
 • Ruut van Rossen, Hoofd Campus Beheer bij Universiteit Utrecht
 • Harry Boeschoten, Programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer
 • Kees van Luijk, Hoofd Centrum Milieukwaliteit bij RIVM
 • Bianca de Wit, Environmental Manager bij Triodos Bank


Wat kan je winnen?
Als particulier maak je met jouw idee kans op meerdere prijzen:

 • Juryprijs - Prijzengeld: Er worden tien ideeën van particulieren genomineerd. De jury kiest de top vijf ideeën uit en verdeeld onder hen €5000,- prijzengeld:
  • 1e prijs € 2.000,-*
  • 2e prijs € 1.250,-*
  • 3e prijs € 750,-*
  • 4e prijs € 500,-*
  • 5e prijs € 500,-*
  • *De genoemde bedragen zijn netto bedragen en zullen gegarandeerd worden uitgekeerd.
 • Publieksprijs - Elektrische fiets: De beste tien ideeën van particulieren hebben naast een kans op het prijzengeld, ook de mogelijkheid om de publieksprijs te winnen. De winnaar van de publieksstemming wint een elektrische fiets van Cowboy, t.w.v. € 1.990,-. Hoe gaat dat dan? Als je genomineerd bent, wordt je gevraagd om een kort filmpje op te nemen, waarin je jouw idee presenteert. Zo kunnen jouw vrienden, familie en alle andere fans online op jouw idee stemmen. 
 • Extra juryprijs – Realisatie van jouw idee: De drie beste ideeën van alle inzendingen (zowel bedrijven als particulieren) zullen als testversie gebruikt worden voor Het Fietspad van de Toekomst. Als particulier maak jij met jouw idee ook kans! Hoe gaaf is het als je jouw fietsinnovatie kunt laten zien aan je vrienden en familie

Betekent dit dat je met één inzending in totaal drie prijzen kan winnen? Jazeker! Met een heel goed idee maak je kans op prijzengeld, een elektrische fiets én realisatie van jouw idee in de praktijk.

Hoe moet je inzending eruit zien?
Je inzending bestaat uit de volgende punten (maximaal 3 A4 als pdf, maximaal 30 MB):

 • Wat is jouw fiets uitdaging of ervaring? (maximaal 1 A4): Leg uit wat jouw idee gaat oplossen, verbeteren of toevoegen aan het fietspad. We zijn ook benieuwd waarom jij dit gekozen hebt. Waar dagdroom jij over als jij op de fiets zit en nadenkt over Het Fietspad van de Toekomst? Een oplossing mag best gebaseerd zijn op jouw eigen fietservaringen. 
 • Wat is jouw idee? (maximaal 2 A4): Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jouw idee: Hoe maakt jouw idee fietsen langs de N255 aantrekkelijker? Wie gaat er gebruik maken van jouw concept? Waar en wanneer vindt jouw oplossing een plekje op Het Fietspad van de Toekomst.

Probeer jouw inzending zoveel mogelijk te verduidelijken met afbeeldingen, visualisaties en/of schetsen.

Wie mag er aan de prijsvraag deelnemen?
We dagen zowel de inwoners van de provincie Utrecht uit, als alle fietsers, creatievelingen en innovators uit de rest van Nederland! Helaas mogen werknemers van de provincie Utrecht en Goedopweg niet deelnemen. Wil je als bedrijf meedoen? Doe dan mee met de prijsvraag voor bedrijven.

Tijdlijn prijsvraag voor particulieren

 • 16 december: Lancering prijsvraag - vanaf nu kun je ideeën indienen
 • 3 februari 12:00: Deadline prijsvraag - de laatste kans om mee te doen aan de prijsvraag!
 • 10 februari: Bekendmaking genomineerden - 10 inzendingen gaan door voor het prijzengeld en de publieksprijs
 • 17 februari: Aanleveren video’s - 10 genomineerden maken een video-pitch voor de publieksprijs
 • 19 februari: Opening publieksstemming - vanaf nu mag het publiek stemmen op hun favoriete idee
 • 6 maart: Sluiting publieksstemming - laatste kans dat er gestemd kan worden op de genomineerden particulieren!
 • 9 maart: Prijsuitreiking - de jury maakt de uitslag bekend en alle winnaars ontvangen hun prijzen


Achtergrondinformatie


Prijsvraagvoorwaarden
Download de prijsvraagvoorwaarden die op deze prijsvraag van toepassing zijn. 

Vragen?
Heb je vragen die je graag zou willen stellen? Dat kan via vraag & antwoord pagina.

 

Henriëtte Noë 02-01-2020
Als ik vanuit de Platolaan fiets naar mijn werk in het UUMC, dan fiets ik langs de Uithof. Daar zijn zulke vervelende ruk - en kolkwinden die van die torenhoge gebouwen komen. Is daar iets aan te doen? Henriëtte Noë. tel.030-2109305.

Goedopweg 10-01-2020
Beste mevrouw Noë, Bedankt voor uw vraag. Met deze prijsvraag proberen we juist innovatieve ideeën op te halen om dit soort problemen op te lossen. Als u hier zelf nog een goed idee voor heeft, nodigen we u van harte uit om het in te dienen.

Log in of registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.

Schrijf je in voor de maandelijks nieuwsbrief van Goedopweg